ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ»

In Διακλαδική on Μαρτίου 17, 2011 at 10:51 μμ

Εδώ κι ένα χρόνο η ελληνική κοινωνία βιώνει πολλαπλά σοκ από τη «συνταγή» του Μνημονίου που εφαρμόζουν οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης, της τρόικας και της εργοδοσίας. Έχει μετατραπεί σ’ ένα τεράστιο πειραματικό εργαστήρι που ασκούνται διαρκώς βίαιες ασκήσεις λιτότητας και αναίρεσης θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο δεν εξαιρούνται απ’ αυτή τη διαδικασία. Βράζουν στο ίδιο καζάνι είτε σχηματίζοντας ουρές στους τοπικούς ΟΑΕΔ είτε παρατηρώντας κάθε μήνα τους μισθούς τους να μειώνονται και την ανασφάλεια να αυξάνεται.
Το «Μνημόνιο στον Τύπο» είναι γεγονός. Ήδη από το Σεπτέμβριο ξεδιπλώνεται μια πρωτοφανής και συντονισμένη εργοδοτική επίθεση με ομαδικές απολύσεις και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Εξειδικεύεται με την εκβιαστική υπογραφή φτηνών ατομικών συμβάσεων εργασίας, με την εκ περιτροπής εργασία, με τη γενίκευση της εργασίας με ΔΠΥ και την επέκταση της ανασφάλιστης ”μαύρης εργασίας” κ.ο.κ. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τις Συλλογικές Σύμβασεις Εργασίας βρίσκονται στον αέρα με τους εργοδότες, όπως αποδεικνύεται, να προσανατολίζονται σ’ ένα αυταρχικό καθεστώς εξατομικευμένης διαπραγμάτευσης με τον κάθε εργαζόμενο – με ιδιαίτερα επαχθείς όρους.
Παράλληλα αμφισβητείται ευθέως η ίδια η διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης και ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση είτε αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο, που κηρύσσει όλες σχεδόν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, είτε αναιρώντας με πραξικοπηματικές και εκβιαστικές μεθόδους τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις (π.χ στήνοντας κάλπες στο ΔΟΛ ή στον Πήγασο κατά των σωματείων) ή ακόμα και απολύοντας συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και εργαζόμενους που πρωτοστατούν σε κινητοποιήσεις.
Στο τέλος αυτής της διαδρομής που έχουν χαράξει ενατίον μας, θα έχουμε μείνει οι μισοί, μόνοι και φοβισμένοι, με τους μισθούς μας να μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα , δουλεύοντας υπερεντατικοποιημένα ως ‘πολυεργαλεία’ που δε θα έχουν αξιώσεις ελέγχου του έργου που παράγουν. Επιδιώκουν την απόλυτη κυριαρχία του διευθυντικού δικαιώματος στους μισθούς μας, τα δικαιώματα μας, στις ζωές μας και στην ίδια την Ενημέρωση. Ολοένα και περισσότερο η πλειονότητα των Μέσων τείνει να χάσει οποιοδήποτε ίχνος ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας. Λειτουργούν ως ντουντούκες πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και στήνουν κάθε βράδυ από τα ‘δελτία των 8′ στο εκτελεστικό απόσπασμα οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα αντιδρά. Όπως φάνηκε πρόσφατα από τον τρόπο κάλυψης της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών βασικός του στόχος είναι μέσα από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να συκοφαντήσουν τους κοινωνικούς αγώνες, να φοβίσουν τους πολίτες και να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Να οδηγήσουν την κοινωνία στο “θάνατος σου η ζωή μου”.
Απέναντι σ’ αυτή την άνευ όρων και ορίων επίθεση τα περισσότερα απ’ τα σωματεία του Τύπου δεν ορθώνουν την απαιτούμενη αντίσταση, καθώς είτε εφαρμόζουν μια απροκάλυπτα συμβιβαστική γραμμή, όπως έγινε πρόσφατα με την ΕΣΗΕΜΘ, είτε αδρανούν και αδιαφορούν πλήρως. Θέτοντας αυστηρές διαδικασίες εγγραφής, αφήνουν εκτεθειμένα τα νέα και πιο επισφαλή κομμάτια της απασχόλησης, την ίδια στιγμή που έχουν στο εσωτερικό τους εργοδότες και διευθυντικά golden boys. Βρίσκονται συχνά σε ανοιχτή γραμμή με την εργοδοσία και ασφαλώς διαπλέκονται με τμήματά της. Αποδέχονται και εμπεδώνουν όλον τον υφιστάμενο καταμερισμό εργασίας και τα ιδεολογήματα που τον πλαισιώνουν και έτσι καταλήγουν σε μια κατακερματισμένη μορφή συνδικαλιστικής οργάνωσης χωρίς αποτελεσματικό συντονισμό. Ενώ διαπνέονται από μια στενά συντεχνιακή αντίληψη που τα κρατά απομονωμένα από την υπόλοιπη κοινωνία. Αυτό το γραφειοκρατικό μοντέλο μόνο στη συλλογική ήττα μπορεί να μας οδηγήσει, αφού στις μάχες που διεξάγονται -παρά τις μεγαλοστομίες- υψώνει εκ των προτέρων λευκή σημαία.
Ως εδώ! Να υψώσουμε φωνή αντίστασης και αξιοπρέπειας στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Να έρθουμε σε ρήξη με τα παζάρια και τη διαπλοκή. Να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Στο μονόδρομο τους να αντιτάξουμε τον αγώνα μας. Στο χρέος τους την αλληλεγγύη μας. Στα Μνημόνια τους την ενότητα και τη δημοκρατία μας.

• Ανοιχτά, μαζικά και δημοκρατικά σωματεία: Να ανοίξουν άμεσα τα σωματεία τις πόρτες τους σε όλους τους πραγματικά εργαζομένους του Τύπου χωρίς ‘ειδικές’, εκ του πονηρού, προϋποθέσεις. Να διαγραφούν οι εργοδότες και οι διευθυντές τους.
• Οι αποφάσεις στη βάση των εργαζομένων: Να γίνουν άμεσα και να γίνονται τακτικά γενικές διακλαδικές συνελεύσεις στους εργασιακούς χώρους.
• Επανακατοχύρωση του δικαιώματος στην απεργία: Να υπερασπιστούμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις με αποφασιστικότητα – ακόμα και υπερβαίνοντας τις αποφάσεις των δικαστηρίων – με πραγματικές διαδικασίες περιφρούρησης, έτσι ώστε οι απεργίες να γίνονται και να προκαλούν κόστος στην εργοδοσία.
• Όλοι μαζί στο Συνδικάτο Τύπου: Ήρθε η ώρα να υπερβούμε τον πολυκατακερματισμό και να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο συνδικαλιστικό φορέα στον Τύπο που θα εντάσσει όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα και όλες τις μορφές εργασίας, με δημοκρατικές μορφές συγκρότησης που θα επιτρέπουν τη συμμετοχή και τον έλεγχο των εργαζομένων.
• Για ένα παράθυρο ανοιχτό στην κοινωνία: Να συνδεθούμε με τα υπόλοιπα αγωνιστικά κομμάτια της κοινωνίας και να εκφράσουμε την συμπαράσταση μας στα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα. Να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία και την ουσία της δουλειάς μας
• Με αγώνα διαρκείας: Να προχωρήσουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα έχουν χαρακτηριστικά παρατεταμένου και ανυποχώρητου αγώνα για Συλλογικές συμβάσεις που θα διατηρούν τα κεκτημένα και θα βελτιώνουν τους όρους δουλειάς, ενάντια σε όλες τις μορφές επισφαλούς εργασίας και στις αντεργατικές πολιτικές.
ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: