ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ

Ψήφισμα κατά της απεργίας με διευθυντική προτροπή…

In ΔΟΛ on Απρίλιος 12, 2011 at 2:05 πμ

Δύο ενημερώσεις από τους δύο διευθυντές του ΔΟΛ. Ο Χρήστος Μεμής των «Νέων» και ο Παντελής Καψής του «ΒΗΜΑτος», ανέλαβαν να «εξηγήσουν» στους συναδέλφους μας πόσο βλαπτικές είναι, όχι οι απειλές, όχι οι απολύσεις, όχι οι απεργοσπασίες, όχι η υποτίμηση της δουλειάς τους μέσω των Κυριακάτικων φύλλων που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη (!) αλλά… οι απεργίες.
Αποτέλεσμα; Το ψήφισμα που ακολουθεί και φέρει 88 υπογραφές συναδέλφων από τα «ΝΕΑ» ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε και αυτό του «ΒΗΜΑτος» μετά την συνέλευση που όρισε ο εκπρόσωπος για τις 5.00 το απόγευμα (12/4).
Σε τι κλίμα θα κατέβουν οι συνάδελφοι στην αυριανή συνέλευση μάλλον δεν χρειάζεται να περιγραφεί. Αρκεί από μόνο του το γεγονός ότι οι διευθυντές πια όχι απλώς έχουν λόγο αλλά σχεδόν υπαγορεύουν τα ψηφίσματα των εργαζομένων. Κι όταν αυτοί αποχωρούν; Μένει η θηλυκή εκδοχή του εργοδοτικού υπαλλήλου του Κωνσταντάρα στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» να υπενθυμίζει ότι υπάρχουν σε τεφτέρια τα ονόματα όσων κατέβηκαν στην απεργία του κλάδου. Και όποιος από μικροφώνου ζήτησε κλιμάκωση του αγώνα, τώρα απλώς δεν δικαιούται δια να ομιλεί.

ΠΡΟΣ ΔΣ ΕΣΗΕΑ
AΠΟ «TA NEA»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Οι δημοσιογράφοι των ΝΕΩΝ στη διάρκεια γενικής συνέλευσης που έγινε το απόγευμα της 11ης Απριλίου 2011, συζητήσαμε την κατάσταση στον κλάδο σε σχέση με την γενική οικονομική κρίση, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν στην πολυήμερη απεργία στο χώρο των ΜΜΕ.

Εξαρχής δηλώνουμε ότι τασσόμαστε υπέρ της διαφύλαξης του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διατυπώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων του κλάδου και τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ελαστικής-υποαμοιβόμενης εργασίας.

Οι δημοσιογράφοι στα ΝΕΑ εκφράζουμε πλέον τις έντονες επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα των συνολικά 16 ημερών απεργίας, στις οποίες έχουμε οδηγηθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Μάλιστα, στις περισσότερες κινητοποιήσεις, όπως συνέβη και στις δύο 48ωρες απεργίες, το προεδρείο είχε εισπράξει την αρνητική διάθεση του Σώματος των δημοσιογράφων.

Οι δημοσιογράφοι των ΝΕΩΝ πιστεύουμε ότι στις παρούσες συνθήκες, πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις συμβάλουν μόνο στην περαιτέρω συρρίκνωση των αμοιβών μας προς όφελος των ιδιοκτητών και υπονομεύουν την ίδια την επιβίωση των ΜΜΕ. Αλλωστε, οι πολυήμερες απεργίες δεν επιφέρουν τελικά την παραμικρή πίεση στους εργοδότες : καθώς ήδη μετρούν ζημιές εκατομμυρίων , κερδίζουν από τη μείωση των ημερομισθίων μας.

Σ΄αυτό το πλαίσιο δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να μετέχουμε σε «τυφλές» κινητοποιήσεις ιδιαίτερα μάλιστα, αν δεν έχουν προηγηθεί γενικές συνελεύσεις των δημοσιογράφων στους χώρους δουλειάς. Εκτιμούμε ότι παρά την πρωτοφανή κρίση, μέσα από διάλογο, θα μπορούσε να υπογραφεί σύμβαση με ρεαλιστικές διεκδικήσεις, στη βάση της διαφύλαξης των θέσεων εργασίας και τη μη μείωση των σημερινών μας αποδοχών. Καλούμε την ΕΣΗΕΑ να εγκαταλείψει την ατελέσφορη πρακτική των αδιέξοδων απεργιών και να επιχειρήσει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με εκείνους τους εργοδότες οι οποίοι έχουν δεσμευτεί σχετικά. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης και για τους υπολοίπους.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 88 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: