ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ

Ανοιχτή επιστολή στον Ηλία Μόσιαλο

In ΓΝΩΜΕΣ on Σεπτεμβρίου 5, 2011 at 5:52 μμ

της Αλεξάνδρας Χριστακάκη, μέλους της διοίκησης της ΠΟΕΣΥ

Την περασμένη Πέμπτη(1.11.2011) ακούσαμε ότι και στην Πορτογαλία, η τρόικα  προτείνει  μέτρα  “εξυγίανσης” των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, τα οποία  μέτρα είναι copy  paste, αυτών που ανακοίνωσε ο κ. Μόσιαλος για την ΕΡΤ  και το ΑΠΕ:   Η κεντροδεξιά  κυβέρνηση της Πορτογαλίας  καλείται εντός του Σεπτεμβρίου  να αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση του ενός καναλιού,του RTP1, τη συνεργασία των δορυφορικών δημόσιων καναλιών  με  ιδιώτες  και τη συγχώνευση του πορτογαλικού πρακτορείου ειδήσεων. Τυχαίο;

Γίνεται φανερό ότι τα  “σχέδια  εξορθολογισμού των Δημόσιων  Μέσων Ενημέρωσης” επιβάλλονται  από τους τροϊκανούς  σε  χρεοκοπημένες  χώρες με νεοφιλελεύθερα οικονομικά κριτήρια:  περιστολή δαπανών, ιδιωτικοποίησή τους και πλήρη χειραγώγησή τους από συμφέροντα. Μήπως αποτελούν πιλότο και για τις άλλες  ευρωπαϊκές  χώρες;

ΤΙ  ΓΙΝΕΤΑΙ  ΟΜΩΣ  ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ   ΣΗΜΕΡΑ;
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Υπάρχουν  2 μεγάλοι  δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ARD , ZDF).  Στο  ARD  ανήκουν 9  περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί  και 5 περιφερειακά  ραδιοφωνικά προγράμματα.  Χρηματοδοτούνται  από από τα γερμανικά  νοικοκυριά..  Αρα υπάρχει ανταποδοτικό τέλος. Τα  ειδησεογραφικά πρακτορεία  είναι οικονομικά ανεξάρτητα  από την κυβέρνηση (www.gez.de)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Υπάρχει δημόσιο ραδιόφωνο και τηλέοραση (MEDIA και RTVE). Χρηματοδοτούνται από το Ισπανικό Κοινοβούλιο.  Υπάρχουν επίσης περιφερειακά  ομοσπονδιακά προγράμμα σε ραδιόφωνα και Τηλεοράσεις που ανήκουν σε μια ενιαία Ομοσπονδία.  Με πρόσχημα  την κρίση  έγιναν και εκεί απολύσεις …

ΓΑΛΛΙΑ:  Γκρίζα η εικόνα . Τόσο  στη  Δημόσια  τηλεόραση και στο Διεθνές, όπως αποκαλείται, Γαλλικό ραδιόφωνο    έχουν υποβληθεί σχέδια απολύσεων  εργαζομένων. Ισχυρές  πιέσεις δέχεται και το  Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Μόσιαλος  ζήτησε την συνδρομή τεχνοκρατών από Γαλλία, Αγγλία  και Γερμανία  για το σχέδιο που ζητεί να εκπονηθεί  ως τα μέσα του Σεπτέμβρη. Εξάλλου και στο ΒΒC ανακοινώθηκε εκτεταμένο πρόγραμμα  απολύσεων..

ΒΕΛΓΙΟ: Το Δημόσιο  ραδιόφωνο και η τηλεόραση χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους, αλλά το  Εθνικό πρακτορείο ειδήσεων εξαρτάται και από τους εκδότες των εφημερίδων.

Συμπέρασμα: Τα  δημόσια  ευρωπαϊκά μέσα  χρηματοδοτούνται από τους ίδιους του πολίτες, σε αντίθεση με  τις σκέψεις που διατυπώνονται στην Ελλάδα από  κυβερνητικά χείλη για μείωση ή κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους. Αυτό  θα αποτελέσει πρόσχημα για περαιτέρω συρρίκνωση των λειτουργιών της δημόσιας  ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.  ΤΟ  ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.

Δεύτερο συμπέρασμα, ότι οι πιέσεις που ασκούνται για απολύσεις και συρρίκνωση, συνδέονται με μεγαλύτερη πολιτική χειραγώγηση της ενημέρωσης από τις κυβερνήσεις και τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, σε βάρος της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού ελέγχου.

ΓΙΑΤΙ  ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ  ΕΡΤ

ΛΕΝΕ: ΕΡΤ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΟΧΙ ΚΡΑΤΙΚΗ  ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
Προσυπογράφουμε. Μόνο που  η εμπειρία  αποδεικνύει ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις – συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής- έχουν σφιγμένη ασφυκτικά την θηλιά  γύρω από τις λειτουργίες της, μετατρέποντας το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα σε φερέφωνο των εκάστοτε επιλογών τους, χωρίς να τηρείται η δημοσιογραφική  δεοντολογία, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός.  Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…

ΛΕΝΕ:  ΕΡΤ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Προσυπογράφουμε.  Ομως αν η ΕΡΤ αποσυρθεί οικειοθελώς από τη μπάντα των εκπομπών κατά ένα μέρος, η κυβέρνηση αποκόψει τα Δημόσια Μέσα από τα έσοδα της διαφήμισης και παραχωρήσει τη σχετική πίτα στους ιδιώτες  καναλάρχες και εκδότες, τότε με ποιά μέσα μπορεί να γίνει το πρόγραμμα ανταγωνιστικότερο και εκλυστικότερο; Αυτή η πολιτική διευκολύνει στο να αποσυρθεί στην γωνιά της η ΕΡΤ ως ευγενική …χογηγία στο μονοπώλιο των ιδιωτών…

ΛΕΝΕ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τη σταδιακή μείωση των εργαζομένων και  των λειτουργιών της ΕΡΤ θα εξοικονομήσει  περί τα 8,3  εκ. ευρώ.  Ομως την ίδια στιγμή αναγγέλει  επενδυτικό πρόγραμμα για τα έτη 2011-2014 ύψους 48εκ. ευρώ…  Αυτό δεν είναι αντιφατικό;
Μιλάει για οικονομικό εξορθολογισμό με νέες “περικοπές”, όταν η ΕΡΤ έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό (+ 60 εκ. ευρώ) προϊόν κυρίως των μειώσεων άνω του 30%, που έχουν υποστεί οι μισθοί  όλων των υπαλλήλων της  τον τελευταίο χρόνο.  Και έπεται συνέχεια.

ΛΕΝΕ: ΚΛΕΙΝΕΙ  Η ΕΤ1  ΑΛΛΑ  Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ  ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Οι συχνότητες είναι για χρήση και όχι για αγρανάπαυση. Οταν μάλιστα  υπάρχουν ομολογημένες επιθυμίες από   εκδότες και ιδιώτες καναλάρχες να “καλύψουν” το κενό, τότε πώς μπορούμε να πεισθούμε ότι δεν είναι θέμα χρόνου η … αξιοποίηση του κενού από τους επιθυμούντες. Σχέδιο προαποφασισμένο ή αμέλεια; Εγκλημα  και στις 2 περιπτώσεις.

ΛΕΝΕ :  ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ 19 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ  Ρ/Σ   ΣΕ 9 –  Επαναλαμβάνουν και πάλι ότι τίποτε δεν πωλείται…    Για  όσους έχουν μπεί σε στούντιο ραδιοφώνου, αντιλαμβάνονται ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι ανέφικτος.  Ενιαίο πλαίσιο προγράμματος, που θα εκπέμπεται σε διαφορετικές περιφέρειες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και να είναι ταυτόχρονα στον αέρα 4 ραδιοφωνικά στούντιο από  διαφορετικές πόλεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αλλά  και τις  ανενεργές  συχνότητες τί σκέφτεστε να τις κάνετε κ. Μόσιαλε ;

ΛΕΝΕ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ” ΠΡΙΣΜΑ +”
Πώς; Μέσω συμπράξεων με ιδιωτικά κάναλια για την παραχώρηση εκπομπών  υψηλής ποιότητας…
Δηλαδή, παραγωγός-χρηματοδότης  η Δημόσια Τηλέοραση  και τα λεφτά στα ιδιωτικά κανάλια.  Με επιβάρυνση της  δημόσιας τηλεόρασης  θα πουλάνε “ευαισθησία” οι ιδιώτες , που δεν θα βάζουν το χέρι τους στην τσέπη, ενώ θα απολύονται ως υπεράριθμοι οι εργαζόμενοι παραγωγοί της ΕΡΤ.

ΛΕΝΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΤ3  ΣΕ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ και ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ Ρ/Σ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ

Επί της αρχής:   η ΕΤ3 είναι πανελλαδικής εμβέλειας και σήμερα. Με  τα μέτρα Μόσιαλου κατά τη γνώμη μας χάνει την  διοικητική της αυτοτέλεια και περιορίζεται ο ενημερωτικός της χαρακτήρας σε μια εποχή που η οικονομία και η πολιτική είναι στην πρώτη γραμμή των αναγκών των πολιτών.
Οσο για τα ραδιόφωνα, το κλείσιμο του 9,58  είναι απώλεια, γιατί  εξέπεμπε πολιτισμό σε μια πόλη που τα ερτζιανά της κυριαρχούνται από …αναλώσιμη τέχνη. Οσο για τα βραχέα, ήταν ο δίαυλος επικοινωνίας, η φωνή της Ελλάδας  στην ομογένεια και το εξωτερικό. Εκδηλη είναι και η ανησυχία των εργαζομένων σε αυτά εφόσον, μέσω της .. αξιολόγησης, προβλέπεται να μετατραπούν σε πλεονάζον προσωπικό που θα οδηγηθεί στην ανεργία .

ΛΕΝΕ  ΚΛΕΙΝΕΙ  Η ‘ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ “  ΓΙΑΤΙ ΖΟΥΜΕ  ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Πάντως η σχετική αγορά υπάρχει  και οι πολίτες “καταναλώνουν” περιοδικά τα οποία αφορούν τα παραγόμενα  ραδιοτηλεοπτικά προϊόντα.  Μήπως με το κλείσιμο του περιοδικού, χαρίζεται πελατεία  άρα και διαφημίσεις -χρήμα  σε ιδιώτες ανταγωνιστές;

ΛΕΝΕ:  ΘΑ  ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
Από ποιόν και με ποιά κριτήρια; Από επιτροπές τεχνοκρατών…  Μα  εδώ  κριτήριο για την άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας στην ΕΡΤ δεν ήταν καν η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ!  Κύριε Μόσιαλε, αν πραγματικά θέλατε να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο, σπάστε τις αργομισθίες, τις διπλοθεσίες στο Δημόσιο, καταργήστε τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και επιτέλους  με κριτήρια επαγγελματικής επάρκειας  και  παραγωγικότητας σταθείτε δίπλα στους εργαζόμενους. Να δείτε πως θα  ξυπνήσει ο γίγαντας της ΕΡΤ -αν πραγματικά σας ενδιαφέρει να ξυπνήσει, βέβαια.

ΛΕΝΕ:  Το  ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΘΑ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΡΤ
Από τη συχνότητα ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας, ο κ. Μόσιαλος, είπε πως θα απομείνει μόνο το 20% των σημερινών συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Στους διαδρόμους της ΕΡΤ  δε, κυκλοφορούν -για να προκαλείται εσκεμμένα σύγχυση- όλα τα σενάρια για αριθμούς, πρόσωπα, καταργούμενες θέσεις κ.ο.κ. Να υπενθυμίσουμε  ότι η δική του κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο με διαγωνισμό προσέλαβε  συμβασιούχους  για 2 χρόνια . Τότε μιλούσαν για αξιοκρατία  στην επιλογή.  Αμφισβητείτε το διαγωνισμό κ.  Μόσιαλε;  Τί άλλαξε; Μήπως για άλλη μια φορά η συμβασιούχοι θα είναι οι  Ιφιγένειες της αναδιάρθρωσης, για να ‘ρθείτε μετά από λίγο καιρό  και να δημιουργήσετε μια νέα γενιά ακόμα φτηνότερων συμβασιούχων, ομήρων του νέου πελατειακού σας συστήματος…   Επίσης, αν  διώξετε  τους μισούς , όπως το Μεσοπρόθεσμο επιτάσσει, πώς θα επιλέξετε τα θύματα και τους “τυχερούς” ;

Στο Γενικό Συμβούλιο της   ΠΟΕΣΥ που έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στη  Θεσσαλονίκη, θα προτείνω να ληφθούν  αποφάσεις για απεργιακές  κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ.

Δεν αρκούν οι εκτιμήσεις, οι αναλύσεις, οι αντιπροτάσεις. Χρειάζεται απάντηση, δράση σε συντονισμό με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Αν όμως αυτά  δεν θέλουν ή δεν μπορούν, τότε η ΠΟΕΣΥ, όπως και στο παρελθόν, πρέπει να αναλάβει δραση και μάλιστα αμέσως.

Θα προτείνω επίσης την άμεση διοργάνωση ημερίδας της Ομοσπονδίας   ”Για το ρόλο των δημόσιων μέσων Ενημέρωσης στην Ευρώπη”.  Να προσκληθούν, προκειμένου  να μεταφέρουν την εμπειρία  τους, δημοσιογράφοι από δημόσια ευρωπαϊκα μέσα (τηλεοράσεις και πρακτορεία),  συνάδελφοι από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, έλληνες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες,  διανοούμενοι και συνδικάτα να τοποθετηθούν πάνω στο μείζον ζήτημα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας του πολίτη, και να εξηγήσουν ποιές επιπτώσεις θα φέρουν οι αποφασισμένες πολιτικές συρρίκνωσης και τα λουκέτα  δημόσιων μέσων Ενημέρωσης και Πολιτισμού.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: